2017. június 7., szerda

Nyári Book Tag

Rigó Eszter kihívott egy nyári könyves kérdéssorozatra, remélem, hogy tudok nektek valami újat ajánlani. ^^ Bevallom, mostanában nem olvastam olyan sok új könyvet, de azért van pár gondolatom a kérdésekhez. x3


1. Milyen könyvet olvastál, amely nyáron játszódik?

Hú, nem vagyok benne biztos, hogy az egész nyáron játszódik (valószínűleg csak egy része), de nekem nagyon tetszett a Jamrach vadállatai Carol Birchtől (én németül olvastam anno). Gyönyörűen megírt könyv a hajózásról és a barátságtól, de azért a végére készítsétek be a papírzsepit. 2. Melyik könyvbéli helyszínre mennél el szívesen nyaralni a nyáron?

Éppen olvasok egy könyvet Szibéria felfedezéséről, szóval... szívesen végigutaznék a Transzszibériai vasútvonalon. Amúgy imádok utazni, szóval bárhová szívesen elmennék.
(Szerk.: Gudrun Ziegler Der achte Kontinent: Die Eroberung Sibiriens könyvéről van szó, magyarul sajnos nem találtam.)3. Mit olvasnál szívesen kötelező olvasmányként ezen a nyáron?

Nekünk ajánlott volt csak anno, de szeretném újraolvasni Dosztojevszkijtől a Bűn és bűnhődést. Valamikor tizenkettedikben olvastam, túlságosan gyorsan, de attól még imádtam. Amúgy kicsit az a bajom ezzel a kérdéssel, hogy mindig is rettenetesen hadilábon álltam a kötelezőkkel, ha valamire rámondják, hogy az, akkor én tuti kicsit ódzkodom attól a könyvtől. 4. Melyik könyvbéli karakterrel/karakterekkel töltenél el szívesen egy estét nyári tábortűznél?

Ez most lehet kicsit fura lesz, de a Kalevalából Väinämöinennel (táltos-varázsló-énekes). ^^ Megtaníthatna kantelézni. Jöhetne Lemminkäinen és Ilmarinen is. Még össze is lehetne hozni a találkozót, másfél hónap múlva úgy is megyek Finnországba. :D5. Ajánlj egy könyvet erre a nyárra!

Ne mondd azt, hogy Kalevala, ne mondd, hogy... 
Kalevala. 

Na jó, hogy kedvezzek azoknak is, akiket valamiért nem ránt be a finnek eposza (nem tudjátok, mit hagytok ki), ajánlanám Fonyódi Tibor Hadak Útja sorozatát (nem tudok egy könyvet, neeem), mert épp elolvasod az összes kötetet a suli kezdetéig (vagy hamarabb, ha olyan törimániás vagy, mint én). A népvándorlás kora, ősmagyarok és más nomád népek, némi mitológia és sámánok, izgalmas fordulatok és zseniális karakterek. 6. Mi az első dolog, ami eszedbe jut a nyár és a könyv szóról?

Mindig túlvállalom magam olvasás terén, és hazacipelek a könyvtárból öt-tíz könyvet, aztán a felét visszaviszem olvasatlanul. Le kéne szoknom arról, hogy egyszerre öt-hat könyvet (/nyelv) olvasok. Tudom, ez nem annyira pozitív dolog. 

Külön-külön a két szóról: a nyarat valahogy mindig a Szegeden tomboló hőséggel kötöm össze, amikor áll a levegő a városban, és perzselik a bőrömet a napsugarat, és vakít a fény (és ezt a leírást nem negatív értelemben kell venni, imádom a nyarat), míg a könyvekről az illatuk jut eszembe, és amikor elveszek az antikváriumban, és nem tudom eldönteni, melyik kötetet vigyem haza.
7. Melyik könyvet/könyveket tervezed elolvasni ezen a nyáron?

Kaptam egy csomó klasszikust lakótársamtól, szóval... 
- Boccaccio: Dekameron (évek óta tervben van)
- Tolsztoj: Anna Karenina
- Goethe: Faust
- Homérosz: Iliász és Odüsszeia 
Ezen kívül szeretném végre végigolvasni a Nibelung-éneket, különböző népek mitológiájából mondákat olvasni (túlságosan keveset tudok a szlávokéról és a keltáékról), akkor jó lenne befejezni Christian Gassertől a Rakkaus!-t (mert Finnországról sosem lehet eleget olvasni), de valószínűleg a tervek feléig se jutok. 8. A forrás megjelölésével hívj meg három embert ennek a tagnek a kitöltésére!

A jelölést Rigó Esztertől kaptam, és nagyon szépen köszönöm a lehetőséget! :) 
Megjelölném Katie-t, Ritsut és Rorót, de ha szeretné más is kitölteni, az ne fogja vissza magát, lehet válaszolni a kommentekben, vagy akár elvinni, csak tessék jelezni, mert kíváncsi lennék. ^^

6 megjegyzés:

 1. Szia :D
  Juuj, de gyors voltál, már meg is csináltad*--*
  Találtam benne pár újdonságot, amiket feldobok szerintem a nyári listámra. Na meg pont most másztam ki a Bűn és Bűnhődésből, és most itt virít az asztalomon a kötet. :3
  Köszönöm, hogy kitöltötted^^

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia! ^^
   Muszáj ilyesmit rögtön megcsinálnom, különben elfelejtődik, meg most jöttek is sorra az ötletek.
   Majd mesélj, hogy tetszettek. :3
   Én épp pár napja kaptam meg még egyszer (lakótársam szortírozta a könyveit, és nem volt szívem otthagyni, úgy is más kiadás, mint amit egyszer megvettem).
   Szívesen, én köszönöm, hogy gondoltál rám! ^^

   Törlés
 2. Bár nem vagyok akkora töri-rajongó (de a mitológia bárhonnan jöhet XD), érdekes könyveket ajánlottál, biztos megnézek majd párat :3

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ennek nagyon örülök. ^^ Igyekeztem úgy összeválogatni, hogy olyasmi legyen benne, amit más talán nem annyira ajánl. x3

   Törlés
 3. Köszi-köszi, ki is töltöttem én is gyorsan-frissen ;)
  http://never-marauders-land.blogspot.hu/2017/06/nyaribooktag2k17.html#more

  VálaszTörlés